Regulament
Bloguri
Magarul de astazi este magarul salbatic din Africa, ce are trei subspecii cunoscute: Atlanticul, Nubianul si Somalezul. Domesticirea s-a petrecut cu circa 4-6 mii de ani in urma. In perioada domesticirii, magarul nu a jucat un rol semnificant in istorie, precum s-a intamplat in cazul altor specii de animale domestice de statura mare, precum calul. Existenta acestuia a fost decisiva in dezvoltarea civilizatiei umane, pe cand magarul nu avea nici viteza, nici puterea care sa-l ajute sa concureze cu maiestuosul armasar. Prin urmare, magarusul era foarte intalnit in zonele mai slab dezvoltate, mai sarace si prin rutele comerciale majore, fiind de mare ajutor la caratul bagajelor. Magarii de azi din Bazinul Carpatic traiesc deja acolo de mai multe secole, dar nimeni nu s-a ocupat propriu-zis de cresterea lor.
La inceputul secolului XX au existat unele initiative pentru a crea culturi in cadrul domeniilor nobile, dar pana in momentul de azi acestea au disparut complet. Pe teritoriul Ungariei, in anul 2003 s-a fondat Societatea Maghiara a Crescatorilor de Magari, care si-a propus sa inregistreze cele 4-5 de mii de animale existente si sa incerce cresterea rasei numite Magar de Parloaga/Ses. Scopul cresteri lor ar fi formarea unui septel cu o statura bine proportionata, cu aspect de incredere, bland, cu comportament bun, predispus spre munca. Acesta va trebui sa poarte caracteristicile optime ale speciei cum ar fi: rezistenta la factorii de mediu (vreme, nutritie, boli), sa fie nepretentios, sa aiba putere si capacitate mare de lucru comparativ cu statura, dar sa aiba si o perioada activa indelungata in campul muncii (20-25 ani).
Magarii se pot grupa in functie de greutate, avand urmatoarele caracteristici:

Magarul de statura mica

Magarii de dimensiuni mici au oase fine, piele subtire, par moale. Capul este mic, craniul este lat, zona nasului este scurta si finuta. Linia de profil a capului este de obicei dreapta, capul adesea are forma deltoida, rareori capata linii prea fine, de aici si denumirea "cap de stiuca". Urechile sunt relativ mici si mobile. Gatul este scurt si foarte musculos, trunchiul usor se ingusteaza, iar crupa de multe ori are musculatura slaba. Temperamentul este vioi, magarii fiind nepretentiosi si extrem de rezistenti.

Magarul de statura medie

Oasele magarilor de statura mijlocie sunt tari, trupul lor este puternic si foarte musculos. Partea craniana si a botului este bine proportionata, linia craniului este simpla sau de semiberbec, la fel si profilul podului nazal, asa-numitul profil de cap de oaie fiind destul de comun. Urechile sunt mobile, de dimensiuni medii. Temperamentul lor este vioi, sunt nepretentiosi si foarte buna forta de munca.

Magarul de statura mare

Oasele indivizilor mari sunt mai robuste, uneori spongioase, pielea este groasa, capul mare, forma adesea asemanatoare cu a berbecului, cu urechi mari si mai putin mobile. Structura corpului este fara coeziune, de multe ori au corp disproportionat, iar musculatura gatului este slaba. Copita deseori este din material cornos de calitate proasta. Magarii mari au un temperament flegmatic, sunt pretentiosi si ajung la hrana mai greu decat rudele de statura mai mica. Vara, in caldura mare, de multe ori le apar rani pe piele, uneori si eczeme. Magarii prea mari, cu o constitutie bruta si cu temperament flegmatic, in general nu sunt po****ri.

Defectele po****tiei actuale nesortate pot fi: corpul disproportionat, grosolan, cap mare si oase subtiri si prea lungi, maruntaie incordate, spate prea alungit si indoit, articulatii slabe, crupa prea scurta si plata, pozitie neregulata a picioarelor, copite ingustate precum si pasi scurti.

Caracterisitcile avantajoase sunt: privirea luminoasa, expresiva, urechi drepte purtate pe un cap uscat, gat bine infipt, spate lung si drept, maruntaie incordate, crupa usor inclinata si scurta, spate musculos, ce permite fixarea optima a hamului, piept arcuit, picioare puternice si robuste, cu articulatii voluminoase, copite tari. Raportul dintre anumite parti ale corpului confirma aspectul armonios al magarului.

Sursa:net
****.animalutul tau.ro
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Sin...
Care este ,,extrema periculoasa,!???thinkingthinking
poza sin65cu

sin65cu

  • Publicat Acum peste 2 luni
ei...ce sa zic si eu...Totul e sa nu sari calul...pardon!!! magarul!!!
In rest, chestia cu albina si trantorul eu zic ca e o chestie existentiala!!! Chiar, nu se poate numai cu albine...Numai bine, Angel...nu cadea in extrema periculoasa, draga mea!!!
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Sin big grin
Asa este...
Da,stii cum e...una e albina,alta e trantoru olling on the floorolling on the floorolling on the floor
Cu binewinking
poza sin65cu

sin65cu

  • Publicat Acum peste 2 luni
O sa radeti, dar va spun ceva interesant. Poate o idee de afaceri pentru careva. Am citit...nu stiu unde, ca in tara, Romania desigur, un tip are o herghelie de magarite. Laptele de magarita este foarte cautat, pentru ca nu stiu ce proprietati extraordinare are. Nu glumesc. Asa ca...dragilor, vreo 2-3 magari de samanta si in rest magarite. Asa va puteti imbogati.
Daca prindeti firul, puteti afla mai multe detalii pe Internet. Asa ca despre magari...numai de bine!!!
poza stupidddd666

stupidddd666

  • Publicat Acum peste 2 luni
Angel,nu te mira....ci ia le ca atare. Din ciclul romanesc " Cum de nu s a gândit nimeni pana acum la asta". Dureros dar .......real de .....adevarat.
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Existat*
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Voi ati auzit,ca au ecistat persoane ,daca se pot numi asa,care jefuiau ranitii ,din club??????

Ce fel de oameni suntem???

sadsadsadsadsadsadsadsadsadsadsadsadsadsad
poza stupidddd666

stupidddd666

  • Publicat Acum peste 2 luni
Lumea in strada......visul meu se apropie de realitate......sa vina încă un 89'.......
poza stupidddd666

stupidddd666

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ce vorbesti bre........,apai nea' Vadim si cu tanti Blandiana........,niste amatori........happy))
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Silverutz...
Dragut,dragut...kiss

Stu...happy