Regulament
Bloguri
Sau despre lipsa ei... Romanii, ca societate, in ansamblu, sunt lipsiti de verticalitate fata de straini. Inainte de a intra in UE, tara noastra acorda cetatenilor UE drepturi de cetateni - sa lucreze in Romania, sa se stabileasca aici. Astfel s-au scurs in Romania in anii 2000 multi infractori straini, pedofili, escroci. A fost unul celebru pe vremea cand eram studenta, un american istoric (nu era UE, dar tot occidental) care se posta pe net in filmulete compromitatoare cu copii.
Dar cum sa spui asa ceva despre straini... In UE nu aveam niciun drept, de la granita eram tratati ca niste paria, indiferent de cum aratam sau ce pregatire aveam. In Bulgaria sau Serbia, astfel de drepturi se acordau doar pe baza de reciprocitate.
Apoi am intrat in UE, cu drepturi reduse. Din nou, cetatenii UE se bucura de drepturi depline la noi.
Ne ucide un american, beat fiind, pe unul de-ai nostri? Uitam repede si nu se lasa cu inchisoare, murise doar un roman.
Ne ucide un italian adormit la volan un tanar pe trecerea de pietoni, langa BCU, in Iasi? Nu-i nimic, pleaca acasa, nici macar nu s-a smuls de la el vreo 500.000 euro sa aiba din ce trai familia lui, isi lasase nevasta insarcinata. Azi auzit de acest caz prin ziare? Nu, doar noi stim, ca biroul nostru de traduceri a refuzat acest client nesimtit care ne cerea sa-i servim drept interpreti in procesul care l-a scos basma curata.
Ne confunda pe noi, romanii cu rromii? Asta fac toti. Si desi cred ca stiu perfect adevarul, doar si ei au rromi, se prefac ca nu inteleg ca este vorba de entitati demografice cu istorie, limba si traditii diferite. Pentru ei, toti suntem rromi.
Noi ii primim cu bucurie si cu protocoale costisitoare, ei isi spun intre ei ca sigur vrem ceva de la ei de suntem asa ospitalieri si ca abia am coborat din copaci. Noi nu cerem drepturi, nici nu ni se acorda. Nu conteaza ca tara este frumoasa (vizitati, dragilor, Bucovina, vizitati hutulii daca doriti ceva inedit, Lacul Rosu, treceti prin secuime, coborati prin munti spre Sighisoara, Sibiu, mergeti spre Cluj, Timisoara, mergeti in Carpatii Occidentali, vizitati pesteri, lacuri, ghetari...), ca o parte din noi inca mai suntem culti si civilizati, ca oamenii muncesc cat pot, unii din tot sufletul, tot pentru ei vom fi proaspat coborati din copaci, pentru ca asa ne credem cand ne aflam in fata lor. Se imprietenesc cu noi - vorba vine - desigur, si afiseaza un zambet placut, occidental. Nu doresc sa auziti ce spun cand nu sunt romani de fata.
As vrea sa fim respectati. As vrea sa-i tratam cum ne trateaza ei pe noi. Fara nici un efort in plus, depus doar-doar le-or place de noi. Daca am arata demnitate, verticalitate, stima de sine, mandrie ca suntem romani (stiu ce stupid suna, dar macar in fata lor sa parem ca o avem) cu argumentele necesare, sa le vorbim mereu frumos de romani si Romania, daca le-am arata ca suntem inteligenti si culti, ca aplicam principiile reciprocitatii in relatiile cu ei, atunci poate ne vor respecta - sau macar vor pastra distanta si nu isi vor mai permite sa ne batjocoreasca.
Moderatori angel_angel39 pustietate_in_floare Ji_Ji admin

Comentarii

poza bocmar72

bocmar72

  • Publicat Acum peste 2 luni
Si...mi-a cazut fisa...:Se pare ca,verticalitate romanilor...e ca-n piesele de teatru ale lui Caragiale:"Exista...dar...lipseste cu desavarsire..."...
poza bocmar72

bocmar72

  • Publicat Acum peste 2 luni
Buna ziua tuturor celor de dinaintea mea! Intr-adevar...unii romani nu au"verticalitate"...sau,cum imi place mie s-o spun...nu au"coloana vertebrala"... Dar si strainii au"uscaciunile"lor,nu numai noi romanii! Fiind o tara mica...ni se-ntampla ca-ntr-o zicere celebra:"Toti ne bat,toti ne injura!"! Acum...mai depinde si de nivelul de cultura{sai...incultura!}al strainului ce"apreciaza"...romanii... Oricum...e de discutat pe aceasta tema!
poza elenac

elenac

  • Publicat Acum peste 2 luni
Este drept, accente, nu am lucrat niciodata in afara. Am intalnit doar pe strainii care vin in Romania. Ma refer doar la atitudinea noastra, a romanilor de la noi de acasa, pentru ca am fost la multe protocoale cu oficialitati Nu ne prea apreciaza efortul de a-i face sa se simta bine. (continua)
poza elenac

elenac

  • Publicat Acum peste 2 luni
Stiu ca am un complex, pentru ca si eu ma dau peste cap sa-i fac sa se simta bine si mi s-a spus odata ca "ce, sunt un pres de sters picioarele?" Citat de la un americam care asa aprecia prietenia mea romaneasca.
Un grec, la ultimul protocol, de acum 2 saptamani, a spus unei fete care saraca a muncit de 2 luni la organizarea evenimentului ca "se pisha pe romani si pe Romania". (continua)
poza elenac

elenac

  • Publicat Acum peste 2 luni
De asta mi-e ciuda. Poate sunt cazuri izolate, dar am mai intalnit si alte cazuri, alte atitudini nu fatis ostile, dar in privat destul de ostile.
Am intalnit si oameni de treaba straini, dar nu ma refer la ei. Ma refer la cei nasoli.
Un german la o interpretare la politie (el era prins cu masina furata): "Cum, dar rromii si romanii nu sunt unul si acelasi lucru? Cum, vorbesc limbi diferite? Sa stii Elena ca la noi nimeni nu stie asta." Zi si tu. Sa nu te revolti? Si stiu ca prost nu era....