Regulament
Bloguri

Despre origini

Despre originea unor expresii este vorba in acest blog. Daca tot le folosim ca si cum le stim de cand ne-am nascut, macar sa ne intrebam de unde provin ele. Una dintre cele mai cunoscute expresii este : " a freca menta".

"Una din cele mai cunoscute expresii la români este „a freca menta”, cu înțelesul de „lene, comoditate, muncă în dorul lelii”. Spre deosebire de unele expresii a căror origine nu poate fi stabilită cu exactitate, ci mai mult intuită, în acestă situație avem informații precise.
Încă din Grecia Antică, exista obiceiul ca masa pe care se servea mâncarea să fie frecată cu frunze de mentă pentru a-i da un miros plăcut. Răspândirea grecilor în Balcani, mai ales în perioada secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, odată cu domniile fanariote, au dus acest obicei în spațiul nord-dunărean, unde au existat în permanență comunități puternice ale acestei etnii. Familiile înstărite de români, în permanență amatoare de rafinamente și etichete de comportament în societate, au adoptat cu iuțeală acest obicei de a freca masa cu frunze de mentă, care să dea un miros plăcut încăperii și senzația de răcoare pe timpul caniculei verii. Din acest moment, începe modificarea înțelesului expresiei prin faptul că mulți slujitori de casă preferau frecatul meselor cu mentă, ore în șir, în locul muncilor grele precum tăiatul lemnelor, căratul apei etc.
De aici și nemulțumirea stăpânilor gospodăriilor vis-a-vis de slujitorii care se fofilau de la muncile adevărate, preferând să frece mesele cu mentă cât era ziua de mare. Cu iuțeală s-a trecut la transformarea unei activități domestice oneste într-una depreciativă, distanța a fost extrem de mică. Cu trecerea timpului, lumea bună a renunțat la mesele frecate cu mentă în favoarea fețelor de masă din material textil, mult mai elegante, copiind astfel moda occidentală. Exprimarea „a freca menta„ a persistat însă sub forma ei colorată, specific balcanică, cu înțelesul de a trage chiulul de la muncă."

Sursa: https://istorie-pe-scurt.ro/originea-exp … enta/

Recunosc, nu este un blog ce-mi pun in vloare nu's ce veleitati, dar cred ca putem discuta pe tema multitudinii de expresii pe care le folosim si poate reusim sa ne mai lamurim si unde, cand si de ce au aparut.
Moderatori angel_angel39 pustietate_in_floare Ji_Ji admin

Comentarii

poza ciuvi13

ciuvi13

  • Publicat Acum peste 2 luni
Iote un postas dragalas! big hug

Silver, inegalabil! big hug

Emile, nu dormeam bre, ma uitam la filme ca se apropie Oscarul vertiginos si nu le vazui pe toate cele nominalizate.happy))
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum peste 2 luni
https://youtube.com/watch?v=c6AqW90X45M
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum peste 2 luni
tongue https://youtube.com/watch?v=HJJGIJLvgks
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ce faci ciuvi, dormi?! big grin
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
loser

Si nu sunt coarne,sunt urechi de ...varcolac mov,e o specie hibrid big grin
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Stimabile Shambala ,poza am incarcat-o sambata seara,si abia azi noapte mi-a fost aprobata,undeva in jurul orei 1

Faptul ca sunt moderator nu-mi aduce niciun avantaj ,daca asta insinuezi ,pozele sunt aprobate de Domnul Admin ,in functie de cum are dumnealui timp,

Dar,poti oricand sa ii scrii pe adresa personala si sa soliciti urgentarea aprobarii pozei tale big grin
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Non olet
Banii n-au miros
Este o expresie celebra, una dintre vorbele memorabile ale istoriei, al carei talc il putem intelege doar daca stim ca, in antichitate, tabacarii romani foloseau urina pentru prelucrarea pieilor.
Astfel, intr-una dintre conversatiile pe care Tiberius o avea cu tatal sau, imparatul Vespasian, fiul ii reproseaza tatalui ca ar fi pus impozite si pe urina. Drept raspuns, imparatul ii intinde sa miroasa o moneda, dintre cele obtinute prin incasarea acestui tip de impozit, intrebandu-l daca simte vreun miros. La raspunsul negativ al lui Tiberius, Vespasian ii reaminteste din ce a fost scoasa aceasta moneda.

http://traducembine.ro/newsletter/no27/e … .html
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Lapis philosophorum
Piatra filozofala
La origini, expresia denumeste acea substanta legendara cu ajutorul careia alchimistii spuneau ca ar puteau transforma in aur orice metal. De asemenea, tot alchimistii o considerau panaceu: licoare care avea puterea de a vindeca toate bolile si de a darui viata vesnica.
Sensul figurativ al expresiei este acela de lucru cu neputinta de gasit.

Magister dixit
Profesorul a spus
Este o expresie latina, atribuita lui Aristotel, al carei sens este acela ca ceea ce a spus profesorul nu poate fi discutat; argument fara replica, incheind orice viitoare discutie pe o anumita tema.
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Nihil interest quomodo solvantur!
Nu conteaza cum desfaci un nod:
Este expresie atribuita lui Alexandru cel Mare (dupa Quintus Curtius, sec I i.Hr.), in timp ce se afla la Gordium, capitala a tinutului Frigia (in partea central-vestica a Asiei). Aici, aflandu-se in templul lui Zeus, a fost pus in fata unei provocari: aceea de a dezlega jugul carului lui Gordias, o relicva facuta din noduri extrem de incalcite. Legenda spunea ca, acela care reusea sa dezlege aceste noduri, va ajunge in scurt timp stapanitor al Asiei; initial, se pare ca Alexandru ar fi incercat sa deznoade aceste “noduri gordiene”, dar fara succes.
De aceea, pentru a inlatura teama macedonenilor in fata acestui semn rau prevestitor, a scos sabia si a retezat nodurile, rostind celebra expresie citata: Nu conteaza cum desfaci un nod.

Et in Arcadia ego
Si eu am trait in Arcadia
In Grecia antica exista un loc, tinut de intalnire a artistilor vremii, numit Arcadia. Cei care participau la asemenea intalniri exclamau cu mandrie si emotie la plecarea din acest tinut: Et in Arcadia ego
Ulterior, expresia a fost folosita ca epigraf al unuia dintre tablourile pictorului francez Nicolas Poussin, Arcadia legendara simbolizand acel tinut al vietii pasnice, tihnite, un loc la care visam cu totii, o fericire pierduta la care ne gandim cu nostalgie.
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
. Alae iacta est (lat.) - Zarurile au fost aruncate; istoricul roman Suetonius afirma ca aceste cuvinte au fost rostite de Cezar când a traversat Rubiconul, în anul 49 îen. Legile romane interziceau trecerea hotarelor Romei cu trupe si comandantii militari care îndrazneau sa o faca erau pedepsiti cu moartea. Prin trecerea Rubiconului, Cezar s-a angajat într-o lupta decisiva cu Pompei pentru întâietatea în stat. Azi, expresia desemneaza luarea unei hotarâri importante Soarta va decide)

. Alma Mater (lat.) - Mama hranitoare - epitetul era folosit în antichitate de romani pentru a desemna, de regula, patria. Mai târziu si pâna în zilele noastre cu acest epitet este desemnata Universitatea.

A merge la Canossa - expresia rememoreaza umilinta la care a fost supus împaratul romano-german Henrich al F-lea la Canossa, în Italia, de papa Grigore al VH-lea. împaratul, adversar înversunat al papalitatii, excomunicat si parasit de supusii sai, care au fost eliberati de juramântul de credinta, a fost silit, în zilele de 21-24 ianuarie 1077, sa ceara iertare papei în genunchi, pe zapada si îmbracat în haine de sac. în zilele noastre, expresia desemneaza acceptarea unei umilinte.

http://scritub.com/sociologie/EXPRESII-I … 1.php