Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Cand ne gandim la persoanele narcisiste, in general tindem sa le consideram incapabile de empatie, incapabile adica de a se transpune in pielea altora si de a culege ganduri si stari de spirit, sensibile doar la problemele care le privesc in mod direct.
Aceasta capacitate limitata de a recunoaste ceea ce gandesc sau experimenteaza altii este unul din factorii care determina esecuri relationale frecvente: oarbe la consecintele pe care actiunile lor le pot avea asupra altora si concentrate asupra propriilor nevoi, persoanele narcisiste se comporta adesea intr-un mod care altora le poate parea aspru.
Un deficit de empatie face dificila grija fata de altii, pentru ca fara empatie celalalt cu toata durerea sa este invizibil.

O persoana narcisista e capabila de empatie?

Potrivit unui grup de cercetatori englezi echivalenta intre narcisism si lipsa de empatie ar fi insa o simplificare si, cu instructiuni adecvate, chiar si o persoana cu puternice accente narcisiste ar putea reusi sa se puna in pielea altuia.
Din diversele situatii experimentale puse la punct de Erica Hepper si colegii sai reiese cum sunt persoanele narcisiste exhibitioniste si agresive in a prezenta o carenta de empatie si o generala impermeabilitate la sortile altora.
Totusi, cand acestor persoane li s-au dat instructiuni precise despre cum sa se puna in pielea altora, capacitatea lor de a empatiza si de a simti durerea celorlalti a crescut.
In particular, situatia experimentala consta in vizionarea unui film in care o doamna pe nume Susan vorbea despre violentele pe care le-a suferit. Participantii erau incurajati sa-si imagineze cum s-a simtit Susan si sa-si asume punctul ei de vedere. Aceste indicatii au determinat cresterea capacitatii de a empatiza (masurata si cu parametri fiziologici).

O aparare?

Studiul lui Hepper, in ciuda unor limite metodologice, pare interesant. In definitiv, izvoraste faptul ca persoanele narcisite ar putea fi empatice. Nu ar fi vorba de o incapacitate de a empatiza, spune Hepper, ci de absenta motivarii in a se interesa de soarta altora.
O alta varianta ar fi ca mai mult decat lipsa de motivare ar fi vorba de o aparare fata de contactul cu altii. Si astfel se ajunge la autostima persoanelor narcisiste: imensa in aparenta, scazuta daca se priveste in profunzime.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

peace09

  • Publicat Acum peste 2 luni
Un grup de cercetatori englezi au descoperit un dispozitiv ce te poate ajuta sa treci prin pereti. Iei au numit acest dispozitiv ușă!
matrimoniale - membru fara poza

Andrei_Cristi

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mda, cercetatorii englezi sunt ultimii care ar trebui sa discute despre empatie...mai degraba ar descoperi ei iar apa calda si ceru albastru.
matrimoniale - membru fara poza

Andrei_Cristi

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mda, cercetatorii englezi sunt ultimii care ar trebui sa discute despre empatie...mai degraba ar descoperi ei iar apa calda si ceru albastru.
poza Constantino45_Temeswar

Constantino45_Temeswar

  • Publicat Acum peste 2 luni
un grup de cercetatori englezi,n-au descoperi nimic... big grin
poza popaion30

popaion30

  • Publicat Acum peste 2 luni
Probleme pshice
cod de securitate