Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati

Dependenta afectiva

"Iubirea e ca un drog: la inceput apare senzatia de euforie, de abandon total. Apoi, a doua zi, vrei mai mult. Nu ai prins inca viciul, dar senzatia ti-a placut si crezi ca o poti tine sub control. (...) in acel punct, asa cum drogatii fura si se injosesc ca sa faca rost de ceea ce le trebuie, si tu esti dispus sa faci orice pentru dragoste." (P. Coelho)

In orice legatura afectiva exista un fel de dependenta sanatoasa, o legatura care da siguranta necesara pentru a merge inainte. In alte cazuri insa se creaza o legatura constringenta si obligatorie cu cineva, la care nu se mai poate renunta. O astfel de relatie de dragoste, patologica, devine o colivie care nu ofera spatiu individualitatii celor doi protagonisti si produce inchidere si nesiguranta.

Acest sentiment da nastere unor manifestari afective precum preocuparea fata de unde se gaseste partenerul, lipsa de incredere, furia, incapacitatea de a cere sprijin in caz de nevoie. In acest caz, cand dragostea incatuseaza, te face sa suferi si iti neaga libertatea, suntem in fata unei dependente afective.

Conceptul de dependenta afectiva a fost utilizat pentru prima data de catre Robin Norwood in "Femei care iubesc prea mult" in 1987, an in care psihiatria incepe sa se intersecteze cu dependentele de comportament. Galimberti o defineste ca o "modalitate relationala in care un subiect se adreseaza in mod continuu catre ceilalti pentru a fi ajutat, condus si sustinut. Individul dependent, avand o incredere scazuta in el insusi, isi fondeaza autostima pe asigurarile altora si e incapabil sa ia decizii fara o incurajare externa."

Acest tip de dependenta este o conditie psihologica a timpurilor noastre caracterizate prin neputinta si nesiguranta care fac sa apara in om nevoia de a avea o relație de simbioza cu iluzia ca celalalt este capabil de a-l proteja de restul lumii. Cu toate acestea, în cazul in care iluzia devine o relatie patologica, o obsesie care se modifică echilibrul între a da si a primi, iubirea poate deveni o dependenta.

Aceasta dependenta are multe elemente in comun cu dependentele in general, se cauta o stare a organismului si a mintii care nu poate fi atinsa in realitate, o realitate din care se cauta refugiu deoarece nu poate fi tolerata. Diferenta principala este ca dependenta afectiva se dezvolta in raport cu o persoana si nu fata de diverse substante, individul de dedica complet celuilalt.

Dependentii afectivi vad in dragoste o rezolvare a propriilor probleme, dar diminuarea spatiilor proprii implica dezinteresul fata de tot ce nu priveste obiectul dragostei.

Persoana dependenta nu e capabila sa iasa din relatie, chiar daca admite ca relatia e fara speranta, nesatisfacatoare. In plus, pot sa apara anxietate generalizata, depresie, insomnie, pierderea poftei de mancare, idei obsesive. Particularitatea este că acest tip de dependenta este o tulburare psihologica, care poate ramane ascunsa de-a lungul vietii unei persoane, dar situandu-se ca radacina unei dureri constante, care poate alimenta probleme psihologice grave, fizice si relationale.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

EniGmA

  • Publicat Acum peste 2 luni
Iulia - Reflexiv, incert
...se spunea
se aude,
se zvonește,
se cunoaste,
se interpreteaza,
cum că, undeva,
cândva,
cineva și
altcineva,
s-ar fi vazut,
privit,
plăcut,
dorit, visat, iubit,
dar,
ipotetic vorbind,
nimeni nu știe,
sigur,
precis,
adevarul despre,
o simplă poveste...
ipoteze,
supoziții,
dispoziții,
reflexive, relative...
impostură...
poza Constantino45_Temeswar

Constantino45_Temeswar

  • Publicat Acum peste 2 luni
pai cu articolul asta e simplu..daca ai sub 35 ani,fuck-off,nu te intereseaza(si e bine asa).esti turbo-plin de viata,ai treaba...dupa 40,incepi sa devi mai filozof..cunosc 3-4 persoane care se potrivesc perfect subiectilor analizati de articolul respectiv
poza mirelmarius

mirelmarius

  • Publicat Acum peste 2 luni
esti dragutza foc...ai vrea sa ne cunoastem...
matrimoniale - membru fara poza

MindFreak

  • Publicat Acum peste 2 luni
nu cred...
poza miki_miki

miki_miki

  • Publicat Acum peste 2 luni
mai,oameni buni,cred ca si eu sufar de acesta boala! de 3 ani nu mai traiesc in prezent!
vreau solutii si consilii profesionale!
poza walentyn22

walentyn22

  • Publicat Acum peste 2 luni
Bine asa "virgile" ..e pe vorbili tale ..dar fff adevarat si concis . Sunt in zona, nu fierbine , ci oparita ..face bagajul sa plece ..de ce ?? Pt ca am dat (nu ca nu a avut sau avea ) prea multa libertate relatiei . Si , ca orice duda , a inteles gresit totul ..acum ..o relatie praf , copilul derutat si restul de lucruri urat mirositoare . Acum , plecam fiecare pe drumul lui , cu scrasnet de dintzi sau lacrimi ... ceea ce ma uimeste este ca nu realizeaza gravitatea .
poza mirellarami

mirellarami

  • Publicat Acum peste 2 luni
ajutati-ma va rog sa ies din starea aceasta,este groaznic!
poza virgilpaun47

virgilpaun47

  • Publicat Acum peste 2 luni
Am trecut prin aceste stari de cateva ori si este al dracului de greu Dar daca vrei se poate,invatul are si dezvat este simplu spui stop si incepi si tragi ponoasele.Va fi greu dar si placut in acelasi timp ca esti constient.Placerea vine mai ales cand vezi ca tot ce ai spus partenerului se intampla.Trebuie sa ai taria sa mergi catre alta persoana.Si daca nu esti din cei carora le place durerea vei sti ce sa alegi
cod de securitate