Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Alegerea partenerului este data de diverse si multiple componente, legate de trecut si prezent, care intra in joc: personalitatea, istoricul familial, experientele precedente si altele. Cat de important e caracterul ambilor parteneri pentru a mentine stabila o relatie? A devenit uzual sa afirmam ca extremele se atrag; la inceputul unei relatii cu siguranta asa este, dar cu timpul lucrurile se pot schimba.

Diferentele de personalitate, pe termen lung pot deveni detonatorul unei ireversibile crize de cuplu.

Dupa cativa ani de iubire, o diferenta excesiva de caracter, educatie si stil de viata poate intr-adevar sa se dovedeasca incompatibila cu seninatatea zilnica si un proiect de viata pe termen lung. Mai ales atunci cand "iluziile de iubire", foarte puternice si normale intr-o situatie de dragoste care abia se naste, incetul cu incetul incep sa se atenueze dezvaluind adevarata fata a partenerului de cuplu.

Cuplurile incompatibile petrec marea majoritate a timpului certandu-se pentru nimicuri, transormand propria locuinta intr-o sala de lupte.

Nu se poate, intr-adevar, nega ca diferentele de caracter pot conduce la probleme. Cateodata se ridica vocea, se tipa si armonia dispare. Discutiile aprinse devin din ce in ce mai frecvente si pare un gest exceptional chiar sa-i dam dreptul la cuvant celuilalt.  Escaladarea certurilor duce partenerii de cuplu la autoconvingerea ca nu sunt facuti unul pentru celalalt. Certurile continue le polueaza existenta si invenineaza orice tip de raport. Alte dati, se cade in tacere si se ramane in aceasta stare, in care nu se dau explicatii si nu se solicita clarificari, pentru ca e deja eliminata posibilitatea dialogului. Dar ce inseamna a fi incompatibili? Cum se recunoaste incompatibilitatea?

"Cand discutati nu permiteti ca inimile voastre sa se indeparteze, nu spuneti cuvinte care le pot distanta mai mult, pentru ca va veni o zi cand distanta va fi atat de mare incat nu vor mai gasi drumul de intoarcere." (Mahatma Gandhi)

Inainte sa vorbim de incompatibilitate, e necesar sa reflectam asupra anumitor aspecte...

Ce este cu adevarat inconciliabil?

Cateodata nu relatia intre caractere este complicata, ci insusi caracterul persoanei. Merita astfel efortul sa ne intrebam daca este necesar sa initiem un parcurs de crestere personala, fara a-l invinui pe partenerul de cuplu. Un caracter rigid, de exemplu, va fi mereu mai putin dispus sa-l inteleaga pe celalalt si sa gaseasca compromisuri: va fi dificil sa fie de acord cu partenerul, oricare ar fi acesta. Tot la fel un caracter deschis va fi dispus sa imbratiseze comportamente diferite de cel propriu si sa respecte moduri de a fi alternative.

A discuta nu inseamna neaparat a fi incompatibili

O confruntare pe tonuri dure poate avea utilitatea ei. Trebuie sa distingem intre discutiile constructive si certuri fara sens, intre schimburi aprinse de puncte de vedere si izbucniri injuste. De asemenea, nu e necesar ca incompatibilitatea sa se manifeste mereu in cuvinte.

Motivul e la radacina, nu in varf

Cand se vorbeste de incompatibilitate, mai mult decat clasica picatura care umple paharul, ar trebui observat insusi paharul. Exista fisuri? Imi place inca? Un eveniment negativ poate fi cel decisiv ("de data asta gata!") dar e bine sa ne intrebam mai intai daca acel eveniment are aceeasi radacina cu altele pana atunci tolerate. Sau daca a fost un singur episod izolat care ne-a deranjat.

Complementari sau incompatibili?

Diversitatea poate fi sursa unor ciocniri neplacute dar si a unor colaborari minunate. Exista diversitati complementare si diversitati incompatibile. In timp ce a doua categorie nu conduce la rezultate constructive, prima se focalizeaza pe punctele cele mai slabe reciproce, pentru a le suda si ajusta intre ele. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, uneori, stand cu cineva asemanator noua, in anumite aspecte ar putea slabi forta relatiei in loc sa o revigoreze.

Cum sa evitam conflictul intr-un cuplu cu diferente de temperament
  • Ar trebui sa incercam sa cunoastem caracteristicile majore ale temperamentului celuilalt, pentru a sti care sunt punctele lui forte si slabiciunile. In acest mod putem invata sa nu-l atacam in puntele lui slabe.
  • Nu incercati sa ghiciti ce gandeste sau traieste celalalt. Fiecare trebuie sa spuna clar ce simte sau gandeste.
  • Dati posibilitatea partenerului sa exprime ceea ce simte si gandeste, evitati sa transformati discutiile intr-un monolog, in sensul in care celalalt nu poate nici macar vorbi.
  • Repetati ce a spus celalalt; aceasta va va ajuta sa clarificati mai bine ceea ce intelegeti si sa evitati confuziile.
  • In timpul conversatiei incercati sa fiti respectuosi; evitati sa va umiliti sau judecati reciproc.
  • Exprimati clar ceea ce vreti sa spuneti, dar fiti atenti la ceea ce sta in spatele vorbelor partenerului (atitudini si gesturi) si la modul in care va vorbeste.
A invata sa recunoasca adevaratele incompatibilitati relationale este in beneficiul ambilor parteneri de cuplu: procedand astfel se evita indepartari injuste, se recunosc dusmani si aliati psihologici ai relatiei si se intelege cand este sau nu benefic sa ramana cu cei de langa ei.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

poza floridorin

floridorin

  • Publicat Acum peste 2 luni
Dupa mine incompatibilitatea maxima apare atunci cand fosta dragoste se transforma in ura,aceasta dupa mine este dragostea ranita,care sigur ii va desparte ,din pacate pe cei doi,asa cred ca un om patit,dupa 30 de buna si frumoasa relatie,credeam eu,de fapt o mare minciuna interesata,,,7QJ6
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Există un "ingredient" care nu a fost amintit mai sus, dar prin prezența sa ne scutește de a încerca să mai recunoaștem încompatibilitatea în cuplu, se cheamă : IUBIRE !!....știu că mulți nu v-ați întălnit cu ea, sau ați auzit ocazional că , probabil, alții au avut parte de ea !!....dar , totuși, există !!!....și există îndeajuns pentru tot universul !!...la naiba !!...nu mai intrați în relații în care există " incompatibilități " !!....viața este mult prea scurtă și prea frumoasă pentru a face pe placul "incompatibilor " !!...SUCCES !!
cod de securitate