Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Societatea în care trăim pune multe presiuni asupra oamenilor, sub diferite forme, pentru a se implica o relație. Sunt unele persoane care se simt de-a dreptul rușinate că nu au o relație, evitând pe cât se poate socializarea din considerente de ”lipsă de partener”. Sunt alte persoane care țin neapărat să aibă un partener pentru ”a da bine”, pentru a-i demonstra lui x sau lui y că și ei pot. Și mai sunt acele persoane care caută cu disperare să aibă o relație fără să știe de ce. Acestea sunt cazuri în care societatea în care trăim are influența ei și este important ca oamenii să realizeze aceste lucru, să reziste presiunii sociale și să aleagă CONȘTIENT dacă să se implice sau nu într-o relație.

O relație, în momentul în care se formează, devine o nouă entitate. Nu mai există ”tu” și ”eu”, există NOI. Pentru persoanele care au fost mult timp singure, dar și pentru alții, trecerea de la ”eu” la ”noi” poate fi mai dificilă decât credeau. Dacă, de pildă, o persoană este atât de obișnuită să aibă spațiul său, să nu fie nevoită să-și justifice acțiunile sau să poată face mereu ce vrea, cum vrea și când vrea, fără o pregătirea prealabilă pentru relație, s-ar putea trezi într-o situație care să nu fie deloc pe placul ei. Din această cauză, atunci când o persoană își dorește cu adevărat o relație, este important să se pregătească în mod conștient pentru ea. Și această pregătire nu se întâmplă peste noapte. Este nevoie de timp, răbdare și lucru intens al persoanei cu ea însăși.

Un prim obstacol, de care se izbește orice persoană single în căutarea unei relații, sunt convingerile (limitative) pe care aceasta le are vis-a-vis de relații. Convingerile sunt programe moștenite de la părinții noștri, de la mediul în care am crescut, pe baza cărora funcționăm inconștient, construindu-ne întreaga viață în jurul lor. Cu siguranță ați auzit persoane zicând că nu-și doresc ”să se lege la cap” cu cineva pentru tot restul vieții. Ei bine, una dintre cele mai puternice convingeri pe care le au oamenii este aceea că ”a fi într-o relație înseamnă a fi împreună până la sfârșitul vieții”. Da, știu, biserica spune că e un păcat imens să ai mai mulți parteneri, e preacurvie! Aaa, principiile TALE de viață îți spun că tu îți vei alege un partener cu care să trăiești tot restul vieții tale? Sau, pur și simplu, societatea te stigmatizează dacă ești single, divorțat sau într-o relație deschisă… Multe, multe convingeri care apar ca obstacole în calea noastră către viața de cuplu! Și atunci preferi să stai pe loc, visând la ”partenerul ideal”, sperând că acesta va apărea din senin pe un cal alb, că deja îl vei cunoaște, vă veți căsători și veți trăi fericiți până la adânci bătrâneți. În viața reală nu prea se întâmplă așa. În viața reală, dacă ne dorim succes sau orice fel de realizare în plan personal sau profesional, uneori este important să ne asumăm niște riscuri. Și aceste riscuri constau în alegerea unui partener și CUNOAȘTEREA acestuia. Este foarte adevărat că nu poți cunoaște în totalitate un om chiar dacă trăiești o viață întreagă alături de el, dar e important să VREI să-l cunoști! Oameni apar în calea noastră la tot pasul. Cine știe de câte ori ți-ai întâlnit sufletul pereche până acum și tu nu i-ai dat atenție sau ai fost foarte superficial în a face cunoștință cu el. Așadar rămâi deschis la socializare, fii curios, cunoaște oameni noi! Lasă apoi lucrurile să meargă de la sine. Nu încerca să opui rezistență chiar la fiecare gest sau dorință pe care o ai. Dacă nu-ți face plăcere să fii în preajma cuiva anume, poți oricând să te ridici și să pleci! Nimic nu te poate obliga să stai într-o situație inconfortabilă pentru tine. Așa cum nimic nu te poate obliga să rămâi alături de un om toată viața, dacă voi nu mai aveți nimic de împărțit și nici nu puteți evolua împreună.

Un alt mit legat de relații este cel al relației perfecte și al fericirii absolute – ”și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Așa se încheie orice basm, nu-i așa? Ei bine, abia de acolo începe viața reală, dar pe seama ei nu se mai scriu basme, ci scenarii de film. Relația este cea mai profundă și mai anevoioasă cale de evoluție spirituală. Prin ea se ating cele mai ascunse colțuri ale sufletului nostru, aducând la suprafață toate îndoielile, fricile și  nesiguranța noastră și cele mai adânci răni, pentru a fi vindecate! Pentru un asemenea proces este nevoie de mult curaj și de asumare. Și ambii parteneri trebuie să fie pregătiți în acest sens, să-și dorească vindecarea, să-și recunoască umbra și să-și accepte părțile întunecate care îi sunt reflectate de către CELĂLALT. Da! Aici apare adevăratul conflict într-o relație: celălalt ne arată ce avem NOI de vindecat. Din această cauză este importantă implicarea ambilor parteneri în această formă de evoluție. Și din păcate, nu toată lumea este pregătită pentru profunzimea acestei căi spirituale și pentru lecțiile sale. Aici iese la iveală diferența dintre cuplurile conștiente și cele inconștiente. În majoritatea cazurilor, oamenii fug din relație înainte de a-și fi învățat lecția și înainte de a-și fi vindecat rana. Dar dacă partenerii fac un angajament conștient la început, prin care își asumă să rămână atâta timp împreună până când își învață lecțiile, atunci pornesc într-o relație fără a-și impune că aceasta va dura pentru tot restul vieții. Și prin acest angajament, relația de cuplu devine o cale de vindecare și evoluție spirituală. Astfel, toate situațiile mai puțin plăcute prin care vor trece pe parcursul relației(pentru că vor exista), toate suișurile și coborâșurile acesteia, vor fi tratate de către parteneri cu înțelegere și compasiune, trecând cu o mai mare ușurință prin ele.

Dar pentru a te putea aventura într-o asemenea călătorie, este important să fii pregătit. Cum te pregătești? Cunoscându-te pe TINE!

Înainte de orice, este important să te descoperi pe tine. E ciudat și dificil să intri într-o relație de cuplu, fără a te cunoaște pe tine, fără a te iubi și a te accepta mai întâi tu! Dar, așa cum am zis la începutul articolului, sunt multe presiuni din partea societății de a fi implicați într-o relație stabilă de cuplu. Și atunci mergem înainte, ne alegem un partener că așa ”trebuie” și ne trezim într-o relație care necesită atât de multe reparații, alături de un om care nu este pe gustul inimii noastre, având ca lege de bază ”tăcerea”…că doar n-o să comunicăm cu pereții. Și iată cum rata divorțurilor crește de la an la an. Și când te gândești că noi putem să schimbăm aceste statistici făcând un singur lucru: cunoscându-ne pe NOI înșine!

Dar pentru a ne cunoaște cu adevărat, cel mai important este să fim sinceri cu noi înșine! Ori după atâta mascaradă trăită de dragul societății, s-ar putea să existe o luptă interioară la început: între cine SUNT și cine CREDEAM că sunt. Pentru a ne clarifica cine suntem, ar fi bine să avem o perioadă în care să stăm singuri (din toate punctele de vedere).

Mută-te singur într-o locuință și vezi care e viața ta…cu tine. Care sunt lucrurile care îți fac plăcere, ce te deranjează, cum îți petreci timpul liber? Și mai ales: te descurci să trăiești de unul singur, te simți complet? Pentru că una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac persoanele care se află în căutarea unei relații este aceea că pornesc de la ideea că au nevoie de un partener pentru a-i completa. Ori această idee se poate transforma cu ușurință într-o obsesie sau disperare, astfel încât aceștia cred că întreaga lor viață și fericire depinde de găsirea unui partener.

Dacă nu ai avut niciodată ocazia să trăiești singur, s-ar putea să nu știi cum e. Doar trăind singur poți recunoaște care sunt adevăratele tale nevoi, pofte sau plăceri. Dacă până acum ai trăit cu alții este foarte posibil să te fi conformat la stilul LOR de viață, să te fi supus la regulile și nevoile lor, să fi adoptat un trai conform convingerilor acestora. Și atunci, mutându-te de la părinți direct cu partenerul, nu faci decât să schimbi centrul lumii tale – să îți învârți viața după o nouă axa, care, din păcate nu ești tu. Din acest motiv, te îndemn să experimentezi traiul de unul singur înainte de a trăi cu un partener.

Având locul tău, spațiul în care să te desfășori, să fii tu, vei fi automat sincer cu tine. Prin această sinceritate față de propria persoană, vei ajunge să te cunoști. Iar atunci când știi cine ești, când ești stăpân pe tine, poți fi sincer și cu ceilalți, creându-le și lor contextul de a fi sinceri cu tine. Mai mult decât atât, capeți o mai mare încredere în tine, în capacitatea ta de a trăi singur. Și atunci îl poți primi pe partenerul tău în viața ta cu brațele deschise, pentru că nu o să-l încarci niciodată cu energia fricii și anume: teama că dacă el pleacă, tu nu te vei descurca singură. Încrederea pe care o vei emana va atrage către tine partenerul pe care ți-l dorești. Însă dacă emani disperare, cei care se vor apropia de tine, mai mult se vor feri, pentru că nimeni nu vrea în cârcă pe cineva instabil, nesigur pe el, care să-i consume toată energia.

Așadar este foarte important să fii complet, să te simți tu întreg, înainte de a intra într-o relație de cuplu. În acest fel, vei avea mereu siguranța că fericirea ta nu este garantată de existența unei alte persoane în viața ta. Este important să te iubești TU pe tine, să te accepți TU și să te simți TU bine în preajma ta, înainte de a intra într-o relație. Astfel nu-ți vei abandona niciodată puterea în mâinile altcuiva și nu vei depinde de celălalt pentru a te putea bucura de viața. Această atitudine va contribui la construirea unei relații armonioase, relaxante și detașate, în care nici tu, nici partenerul tău, nu o să vă simțiți încordați tot timpul sau ”în gardă”.

Odată ce ai început lucrul cu tine, treptat vei renunța la a mai căuta dragostea…în exterior. Cultivându-ți iubirea de sine, vei putea să fii TU, cel adevărat, autentic, în orice context. Și atunci nu va mai fi nevoie să cauți dragostea, deoarece o vei atrage. Și fiind tu, vei atrage exact acea persoană care ți se potrivește. Doar rămânând autentic, ai adevărata șansă de a-ți întâlni sufletul pereche!

Jurnal de Cuplu
http://jurnaldecuplu.com
https://facebook.com/jurnaldecuplu
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

cod de securitate